Κώστας Δελαπόρτας στη «Ν»: Ένα βήμα μπροστά όσοι επένδυσαν σε «πράσινα» πλοία
Γιώργος Γεωργίου • ggeorgiou@naftemporiki.gr
Σημαντικό προβάδισμα θα έχουν στη νέα «πράσινη» εποχή της ναυτιλιακής βιομηχανίας όσοι πλοιοκτήτες επένδυσαν το προηγούμενο διάστημα σε τονάζ με φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό για μειωμένες εκπομπές ρύπων.
Αυτό τονίζει στη «Ν» ο Κώστας Δελαπόρτας, επικεφαλής της Meadway Shipping and Trading, ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας με στόλο πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, στον απόηχο της εφαρμογής από 1ης Ιανουαρίου 2023 των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).
Η επισήμανση αυτή λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία στην αγορά των bulk carriers, στην οποία οι επενδύσεις σε νεότευκτα ήταν λίγες τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το βιβλίο παραγγελιών να βρίσκεται σήμερα σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο.
«Στην Meadway Shipping πιστεύουμε στα eco-type πλοία» λέει ο κ. Δελαπόρτας. Η ναυτιλιακή εξοπλίζει εν ενεργεία πλοία με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και παράλληλα «τρέχει» ναυπηγικό πρόγραμμα για έξι bulk carriers, τέσσερα χωρητικότητας 40.000 dwt έκαστο στο ιαπωνικό ναυπηγείο Namura Shipbuilding και δύο χωρητικότητας 64.000 dwt έκαστο στη γιάρδα Tsuneishi Shipbuilding. Σημειώνεται ότι τα δύο τελευταία θα είναι εξοπλισμένα με scrubbers.
Ο στόλος, ο οποίος αποτελείται από 11 εν ενεργεία πλοία, έχει μέσο όρο ηλικίας τα έξι χρόνια. «Αυτό φανερώνει τη στρατηγική μας για νέα, φιλικά προς το περιβάλλον πλοία, τα οποία συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς» σημειώνει ο κ. Δελαπόρτας. Εκτός από τα 11+6 ιδιόκτητα bulk carriers, στο στόλο της Meadway Shipping είναι ναυλωμένα επί μακρόν 14 ακόμη πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.
Θετικοί για τα ναύλα οι κανονισμοί
Μείωση του προσφερόμενου τονάζ και ως εκ τούτου θετικό αντίκτυπο στη ναυλαγορά των bulk carriers αναμένεται να έχουν οι κανονισμοί του ΙΜΟ, σύμφωνα με τον κ. Δελαπόρτα.
Αρχικά, όπως εξηγεί, ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης των υφιστάμενων πλοίων (EEXI) βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό της ισχύος του κινητήρα των πλοίων (EPL) για τα υφιστάμενα πλοία.
«Εάν, λοιπόν, υποθέσουμε ότι μια πτώση ταχύτητας κατά 10% μειώνει τη χρήση καυσίμου κατά 27% στη διανυθείσα απόσταση, με παρόμοια μείωση των εκπομπών άνθρακα (όπως ισχυρίζεται η Rightship) τότε μπορούμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα ότι ο αντίκτυπος αυτού του κανονισμού θα επηρεάσει το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης το οποίο με τη σειρά του θα βοηθήσει τη ναυλαγορά» επισημαίνει.
«Τα πλοία που θα επιλέγουν να λειτουργούν με χαμηλότερη ταχύτητα (EPL), θα πραγματοποιούν λιγότερα ταξίδια και άρα θα έχουν μικρότερα έσοδα» αναφέρει και συμπληρώνει ότι «το πλεονέκτημα θα έχουν πλοία που είτε έχουν κάνει τις απαραίτητες μετασκευές εξοπλισμού για εξοικονόμηση ενέργειας είτε τα πιο μοντέρνα / νεόκτιστα πλοία που συμμορφώνονται πλήρως με τους κανονισμούς και δε θα κόβουν ταχύτητα».
Ο άλλος κανονισμός αφορά το δείκτη έντασης άνθρακα (CII). «Η φετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική για τη συλλογή μετρήσεων της έντασης εκπομπών άνθρακα (CII and CII rating) και της εκτίμησής τους» υπογραμμίζει ο κ. Δελαπόρτας.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ότι «ορισμένοι από τους πλοιοκτήτες, εκείνοι που τα πλοία τους έχουν χαμηλή αξιολόγηση (low rating), δε θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε κάποια φορτία, τα οποία θα έχουν μια αρνητική συμβολή στην ετήσια αξιολόγησή τους για τον CII».
«Ως εκ τούτου, τα ναύλα για τέτοια ταξίδια αναμένεται να κινηθούν ανοδικά, λόγω του μικρότερου ενδιαφέροντος από πλοιοκτήτες» προσθέτει ο κ. Δελαπόρτας..